Elastische Slalom strategie

ES-strategie toegelicht

Iedereen heeft meerdere strategieën…Ik dus ook. Deze setup ligt in lijn met de Bierbuik en heeft dezelfde screen-setup. In sommige gevallen is het zelfs een setup die bij elkaar komt. Dus zowel een BB als een ES trade. Is dat erg? Nee; juist een bevestiging dat de setups elkaar versterken.

Het enige nadeel aan de ES strategie is dat er een keuze moment in zit. Pak je de trade bij de directe doorkruising van de EMA8 en EMA34? Of wacht je op de bevestiging door de tweede wave?

Ik gebruik deze strategie (net zoals de BB) op met name mijn favorieten: GER30, EURUSD en XAGUSD. Alles tijdens de London-sessie.

Wil je gevoel hebben bij de context van de strategie? Het is een trendvolgende strategie en daarbij kun je denken aan een slalommende skiër. En deze strategie kan dus ook countertrend zijn. Dat gebeurt dan vaak in combinatie met divergentie op de MACD en na een aantal trendvolgende trades waarbij een ommekeer logisch is. Maar mijn statistieken laten geen ultiem goede uitkomsten zien….dus ik laat ze lekker aan me voorbijgaan.

En waar komt dan de elasticiteit vandaan? Nou net als ieder elastiek dat uitgerekt wordt gaat deze altijd weer terug naar de originele vorm. En dat is wat ment name de EMA8 doet op de koers van de EMA34. Dus ze komen altijd weer bij elkaar. En als je dat weet en je volgt de koers van de EMA34 dan zit je vaker goed dan fout. En dat is precies wat traden is.

Zullen we starten met een voorbeeld?

Ik zal deze verderop op de pagina uitleggen. Want alleen over dit plaatje is al veel te vertellen.

Wat zijn de basisvoorwaarden?

 • We gaan uit van een trend. Dus de EMA 34, 89, 200 liggen in lijn met elkaar. Ik heb ze -als vaderlandslievende generaal- de kleuren van de nederlandse vlag gegeven. Daarbij is de oranje de EMA200…dus dan hebben we het over de echt lange termijn. Laten we ons beseffen dat je als korte termijn trader die niet nodig hebben. Maar het maakt wel een mooie vlag met wimpel en is voor de lange termijn (dagtrader) wel lekker om visueel weergegeven te hebben. Ben je een scalper en ga je uit van de Elastische Slalom dan heb je eigenlijk al genoeg aan de de EMA8 & EMA34.
 • Op mijn charts zie je daarnaast de MACD staan. Die gebruik ik op een tweetal manieren. Om divergentie te zien (dit is het fenomeen dat de MACD richting en de koers niet langer in lijn liggen) en om de trend bevestigd te zien. Nu kun je ook op mijn charts kijken en dan zie je dat als de MACD de nullijn doorkruist dit ook samenvalt met de doorkruising van de EMA8 en EMA34. Dus dat is easy. Heeee….dat ligt dan al dicht aan tegen de Elastische Slalom aan. Divergentie is echter moeilijk te zien maar als je trendlijnen kunt tekenen dan zien je ogen dit vanzelf. Dat wil niet zeggen dat je direct moet stoppen met traden, maar voorzichtigheid is geboden en je gaat dan iets meer op je gevoel af dan alleen maar op een regel-gebaseerde strategie.
 • En voordat je ook maar iets doet op een dag check je natuurlijk de economische kalender om te kijken of er heftig nieuws in het verschiet ligt. Dat kan op een aantal plekken of Forex Factory of bij FTMO. Zelf gebruik ik FTMO omdat dit mooi aanlijnt met mijn trading-account.

Hoe ziet je scherm eruit?

 • Omdat ik visueel ingesteld ben begint ieder scherm bij mij met rust vanuit de Renko-bars. Bij veel trade-platformen inmiddels standaard alleen nog steeds niet bij Metatrader. Wel met wicks, want die vertellen je nog best veel als je er goed op let.
 • En dan zijn er nog de Waves-lijnen die je ziet als zwart (kort), blauw (middel) en rood (lange termijn). Daarmee creëer je dus higher-highs en higher-lows (stijgende trend) of omgekeerd bij een dalende trend.
 • De Moving Averages zijn er een viertal op basis van de exponentiële variant: 8, 34, 89 en 200. In de kleuren van de nederlandse vlag (maar het kan dus ook de franse vlag zijn). Hoe dan ook in mijn gedachten met een oranje wimpel. En die hangt er dus aan de onderzijde bij als het de franse vlag is….tja de bovenzijde dus als het de nederlandse versie is.
 • De MACD is er in vele versies maar het gaat om de getallen: 12, 26, 9. En dan zo eenvoudig mogelijk met alleen een middellijn op de “nul”. En om de bovenste helft van je scherm aan te lijnen met de onderzijde is de doorkruising van de EMA8 met de EMA34 ook een bijna perfecte doorsnijding van de nullijn op de MACD. Dus als de regel is alleen buy-trades als MACD positief is dan kun je dat ook lezen als de EMA8>EMA34. Er zijn altijd meerdere manieren.
 • Het grijze vlak trouwens is niets anders dan het uur voor de London open. Voor mij een manier om te zien of de trade-dag al begonnen is. Weliswaar niet zo spannend op de dag zelf maar met backtesten altijd handig als visuele ondersteuning.

De trade-strategie bekeken vanuit een mooie witte piste 🙂

 • Alleen tijdens een trend dus de EMA’s liggen in lijn. Met name EMA 8 en EMA 34
 • De MACD keert weer naar de goede zijde van de nullijn
 • De EMA8 doorkruist de EMA34
  • Als deze erg dicht is bij de voorgaande ommekeer…go for it
  • En anders wacht je op de volgende bevestigende ommekeer
  • Een ommekeer is een 2×2 brick patroon
 • Stoploss is onder of boven het patroon
 • Take-Profit is bij top of bodem voorgaande wave
  • minimaal 1:1 RtoR
  • geen logische voorgaande wave? dan nadenken en keuzes maken dus (erg belangrijk bij deze ES-Strategie
 • Daily target:
  1. eerste trade is 1:3…als je die direct al wint…klaar voor de dag
  2. anders bij 2 losses stoppen
  3. of bij 3 wins stoppen

Uitleg van de strategie aan de hand van “een plaatje”

Laten we ermee beginnen dat ik zelf op rustige tijden (tijdens bijvoorbeeld de kerstvakantie) niet trade. Maar dat was wel het moment dat ik dit voorbeeld aan het zoeken was. En dat was dus dit moment.

Je ziet dat het London open is, want het grijze blok ligt aan je linkerzijde. En dit is dus de eerste trade. Daarmee is het bij mij per definitief een 1:3 RtoR trade.

Je ziet dat de EMA8 de EMA34 doorkruist op de blauwe lijn en de MACD wordt op blauw dus doorkruist op de nullijn.

Op dat moment een rare trade om te doen. Het ziet eruit als een trade die je doet in “the middle of nowhere”. Met als resultaat een zeer grote stoploss. Dus wacht ik op de eerstvolgende pullback en als dan het 2×2 brick patroon ontstaat dan plaats ik mijn trade met stoploss en take-profit. De take-profit ga ik nogmaals vanuit mijn risico-profiel toelichten. De eerste trade van de dag is bij mij altijd een 1 op 3. Dus als die winstgevend is…En dat was het deze keer, dan stop ik ermee voor de rest van de dag. Is deze verliesgevend dan gaan we door tot 2 verliezers of 3 winnaars.

Dit was dus een makkelijke dag geweest. Om 10 uur de trade plaatsen en een half uur later kun je de dag positief afsluiten.

Een mooi uitzicht na een halfuurtje traden toch?