[les 13] Patronen met Prijsgrafieken

trend-chart-patterns

Prijsveranderingen maken grafieken

Er zijn een beperkt aantal manieren dat de prijs kan variëren als je het in een grafiek bekijkt. Omhoog, omlaag of zijwaarts. Simpel toch? Immers er zijn slechts twee assen. Dat kun je toch niet complex noemen en aan het einde van deze les ken je ze allemaal.

Alle prijsbewegingen zijn terug te brengen naar een aantal simpele patronen. Want omhoog, omlaag of zijwaarts…het zal altijd in een patroonvormige formatie plaatsvinden. Als je tijd besteed om de achterliggende logica te begrijpen, dan kun je “passend” reageren op de verschijningsvorm. Het uiteindelijke resultaat is dat je een verhoogde waarschijnlijkheid kunt bepalen.

Laten we de patronen bekijken.

Trend volgende patronen

Of de prijs nu omhoog of omlaag gaat. Het zal altijd een gevecht om de richting zijn. Een volledig rechte lijn is daarbij een uitzondering. De continue beweging levert een patroon op dat de uitkomst is van deze strijd. De uiteindelijke richting wordt bepaald door de dominante partij.

patroon 1


In het geval van een neergaande trend (bear), hebben de verkopers de controle en de macht in de markt. Dit levert een beeld op van Lagere Toppen en Lagere Dalen. Hetgeen je wilt traden is de derde golf van de  cyclus.

Bij de opwaartse trend (bulls) hebben de kopers de macht in handen. Dit resulteert in Hogere Toppen en Hogere Dalen. Ook hiervoor geldt dat je de derde golf wilt pakken.

In beide gevallen kies je dus voor een vervolg in de trend.

patroon 2

Je wacht dus op de trend -tot die zich bewezen heeft- en je handelt op de derde ingezette beweging. De vierde en de vijfde golf kun je ook traden, mits er genoeg ruimte is voor de beweging. Uiteindelijk zal de trend uitgeput raken en daarmee gevoelig voor een ommekeer. Hoe je dit kan bepalen wordt in de hiernavolgende lessen duidelijk.. Nu dus vasthouden aan de derde golf..hogere risico’s op de daaropvolgende golf, is van later zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.