Dagboek van een trader

Pot met goud

Ik heb veel traders van strategie zien veranderen. In de basis niet erg maar wel als je van links naar rechts gaat.

En waarom zou je dat dan doen? Ik denk dat in de zoektocht naar de grote pot met goud, traders een te groot speelveld aan het afzoeken zijn. Terwijl een verandering van 1% in je houding, mindset, strategie of je aanpak op de lange termijn al een grote impact heeft.

1% verandering

Waar begint dan die 1% verandering? Wellicht wel in het opschrijven van je trades. Eenvoudig maar doeltreffend. Dus de aanloop, de trade zelf beschrijven maar ook de afloop. Het gaat dan niet zozeer om de uitkomst maar wel om de consistentie van je trading. Volg ik mijn regels? Zat ik goed in mijn vel? Zou ik de trade nu weer nemen?

Afwijkingen zijn daarin wat je eruit wil halen. Rinse & Repeat dus.

Er zijn in mijn optiek dan ook maar twee soorten trades:

  • trades die je nam met een goede insteek door je regels en het juiste commitment met jezelf
  • of trades die je achteraf niet had moeten nemen omdat ze niet aan je trade-rules voldeden.

Of ze winstgevend waren of niet, doet er dan niet meer toe. Op basis van je backtesting had je daarin namelijk al veel eerder moeten bepalen of de strategie winstgevend was of niet.

ouderwets opschrijven

Mijn ervaring is dat ik -ondanks een best wel digivaardige achtergrond- er het meeste van leer door het handmatig uit te schrijven. Dus met een ringband en een pen met wat kleurtjes maak ik er een ouderwets schrijf-feestje van. Soms met wat emotie erbij maar altijd vanuit een solide basis. Dus situatieschets met alles erop en eraan (datum, tijd, forex-paar, timeframe etc.) en daarnaast wat omliggende gedachtes. Soms alleen beschrijvend en soms ook onderzoekend. Een laatste tip is wel om het real-time te doen. Dus op het moment dat je een trade neemt. Dan zijn je emeoties en overwegingen het meest zuiver en daar gaat het toch echt om.

structurele reflecties

Structurelere reflecties schrijf ik nog steeds uit maar deze zet ik ook in digitale vorm uit omdat ik deze naast mijn schriftje leg om te kijken hoe ik het beter kan doen naar de toekomst toe. Nogmaals vanuit kleine stapjes. Dus geen grote game-changers, maar hoogstens een iets andere Renko-size, een eerdere of latere exit, kortere trade-uren en zo kan iedereen wel wat bedenken. En ook hiervoor geldt dat ik structurelere reflecties eerst ga backtesten voordat ik ze “in productie zet”.

backtesten

Nu helpt mijn strategie me hier ook wel een handje bij. Ik werk immers vanuit een vaste en mechanische set van regels. Die kun je eenvoudiger reflecteren en plotten in het verleden. Op dagbasis zie je dan de mogelijke trades van niet alleen die dag maar ook van de voorgaande dagen, weken en maanden.

Backtesten is dan bij mij ook niet zo ingewikkeld maar wel tijdrovend en je moet je scherpte behouden en dus niet te snel door de dagen heengaan. op de automatische piloot. Je ogen hebben namelijk een positieve bias. Ze zien in het backtesting eerder winstgevende trades dan verliesgevende. Maar ook deze backtesten gaan in mijn schriftje. En dat is niet moeilijk…kijk maar naar bijgaand plaatje.

GER30 vanuit backtest schriftje