[les 09] Technische Analyse

technical-analysis

Het gebruik van technische analyse in Forex

Technische analyse gaat ervan uit dat alles in de prijsgrafiek verwerkt is en waarbij de historische gegevens gebruikt worden om te bepalen wat aannemelijk is om te gaan gebeuren.Dat gaat dus jaren terug en toto op de laatste voorgaande seconde.

De gedachtengang daarbij is dat de markt zich veelal herhaald en in patronen zich voltrekt.  Dus door naar de grafieken te kijken  zie je vanuit de price action geredeneerd alle fundamentals weergegeven. Want het is niet het gegeven dat de markt laat bewegen maar dee mensen die daarop handelen en daardoor de markt laten bewegen. En al s mensen voorspelbaar gedrag vertonen dan krijgt de marktgrafiek een herhalend patroon. En wij daardoor een voorspellend vermogen.

Laat wel duidelijk zijn dat de fundamentele zaken de start zijn, de markt (lees mensen) dit interpreteren en er een waarde aan toekennen. Dit zich vertaald in de marktprijs en die zien we terug in de grafiek.

Dus als je dichter bij de kern wil blijven, dan kun je fundamenteel nieuws gaan interpreteren voor de markt, maar je kunt de markt ook richting laten kiezen en daarop inspelen. Dus meer reageren dan anticiperen. En dus ook meer volgen dan voorspellen.

Die vorm van Technische Analyse wordt bedreven door op pure Price Action te handelen, waarbij we zien hoe de prijs reageert op fundamentele informatie, met supply & demand zones en de daaruit volgende mogelijkheden om mee te gaan in de prijsbewegingen.

De geschiedenis herhaald zich

Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. Dus hieronder is een plaatje weergegeven waar de  bewegingen uit het verleden gevolg hebben voor de huidige en tja wellicht de toekomstige koers.  Een reactie en neerwaartse beweging op punt A geeft een gebied aan waarop het algemeen geaccepteerd is dat de koers oversold was, waardoor er te veel aanbod ontstond.

technical-analysis-chart

Uiteindelijk ontstaat er na verloop van tijd een rally waarbij wederom in dezelfde zone op punt B er een gelijkwaardige reaktie ontstaat. Als je op punt A al bepaald hebt dat dit een significante beweging is, dan is het ook aannemelijk dat bij het terugtreden in dit gebied eenzlefde reaktie plaatsvindt. Er is altijd een tenzij….Tenzij er significante veranderingen optreden, de zone uiteindelijk daardoor doorbroken wordt en het prijsgebied wordt een weerstandsgebied (mirror flip noemen we dat). Oude weerstand wordt daarbij nieuw support. En dan ben je erbij om te kopen op de ontstane richting van de koers.

Ik houd niet van “gevonden situaties”  waarbij je na heel lang zoeken een ideale situatie vindt. Dit gebeurt iedere dag op ieder valutapaar en op ieder tijdsframe. Dus dit is parate kennis die je helpt om succesvol te zijn.

Op deze manier vindt in de basis koersvorming plaats op basis van vraag en aanbod. Met als oorsprong fundamenteel nieuws. Is het uiteindelijk de visuele weergave die mij de technische analyse geeft om te handelen.

Generaal Goudvis is visueel ingesteld, dus het zal niemand verbazen dat mijn absolute voorkeur de technische analyse is. En dan wel in de puurste vorm met alleen de prijs op het scherm: Pure Price Action!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.