Renko uitgelegd

Zie je het plaatje?Waarom zou je op je horloge kijken als het gezellig is?

Renko is een techniek van bouwstenen die alleen maar kijkt naar de verandering van de Prijs en en niets doet met de factor Tijd. En Forex doet al nooit iets met Volume, dus een grotere focus op Price-Action kun je niet krijgen. Het wordt daarom vaak ook gezien als een indicator op zich. Een indicator immers is een weergave van de werkelijkheid in een bepaalde vorm. Daarbij heeft bijna iedere indicator een groot nadeel: het is ” lagging”, dat wil niets anders zeggen dat de indicator achter de feiten aanloopt. En daarin zit het verschil met Reno. Daarin zit geen vertraging. het haal;t alleen veel ruis weg en geeft een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Ik heb het al vaker gezegd: Focus en Eenvoud dus.

En als je dan een plaatjesman bent, dan leest een Renko chart als een stripboek met soms veel aktie, maar altijd met de eenvoud van een Lucky Luke episode. Natuurlijk kun je altijd indicatoren toevoegen. Besef je wel dat dit het beslistraject niet altijd makkelijker maakt. Veelal is het mind & money-management belangrijker dan je daadwerkelijke systeem.

Dus in de strategieën die ik gebruik neemt Renko veelal een prominente plek in. Soms in de daadwerkelijke

uitvoering, maar soms alleen ook in de experimentele fase.

Zelf heb ik in hoofdlijnen een tweetal systemen:

– een scalping en swingtrading systeem gebaseerd op 1 pips Renko, waarbij o.b.v. RSI er heen en weer getrade wordt. Erg korte termijn en intensief om te doen. Het kan derhalve op een currencypair tegelijkertijd…..en weglopen van je scherm is er niet bij.

– een langere termijn strategie op 10 pips Renko, waarbij er alleen met de trend mee getrade wordt. Dus na de retrace weer instappen en gebaseerd op een HH&HL (higher, high en higher low) of LH&LL. Dit gebeurt op de drie major pairs….en dan heb je dus maximaal 3 trades open staan, maar veelal minder. Wel met StopLoss en TakeProfit.

Deze strategieën zal ik in een aantal separate posts uitleggen (zie de categorie ” Systeemtraden”)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.